MBSR: voelen, helen en veranderen

mbsr

Iedereen kent wel het begrip mindfulness, maar wat weten we nu van MBSR? De afkorting MBSR wordt vaak in één adem genoemd met mindfulness en dat vraagt om opheldering. Le Dauphine licht in deze blog een tipje van de sluier op.

Mindfulness ontmoet MBSR

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme en verwijst naar oosterse wijsheden en meditatietechnieken. Het is zo’n 30 jaar geleden vertaald naar een trainingsprogramma voor de westerse markt. Zo ontstond MBSR: een hedendaagse meditatietraining die voor iedereen goed te volgen is.

Wat is MBSR

MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction. Het is een programma dat is ontwikkeld door de Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn. Zijn “levenswerk” is wereldwijd door gezondheidscentra omarmd en dat is niet zo verwonderlijk. Het is een wetenschappelijk bewezen methode om effectiever met stress, burn-out en werkdruk om te gaan.

MBSR-programma

Jon Kabat Zinn presenteerde het MBSR-programma eind jaren zeventig aan ziekenhuizen in Amerika, en met succes. Vanaf dat moment is het breed in de gezondheidszorg geïntroduceerd. De officiële MBSR-training is opgebouwd uit acht sessies met één centraal thema per sessie. Daarnaast ga je aan de slag met yoga-oefeningen.

MBSR is dus een achtweekse meditatietraining waarin je ook leert om een eigen programma te maken, zodat je het kunt integreren in je dagelijkse leven. De andere grote plus zit hem in de oefeningen waarin we onze opmerkzaamheid trainen. Zo leer je anders met stress om te gaan, en dat is niet alleen bevorderlijk voor je emotionele gezondheid, maar ook fysiek.

Stress is niet altijd slecht, het hoort bij het leven. Het wordt pas een probleem wanneer het te lang aanhoudt. Denk je non-stop: stress is slecht, dan krijg je een bloedvatvernauwing. Denk je het tegenovergestelde, dan blijven je bloedvaten even breed. Daarom is het zo belangrijk om positief te kijken naar wat er echt is. En dat is wat je traint met MBSR mindfulness.

Klik voor het volledige programma op mbsr-training mindfulness 

Voelen, helen en veranderen

Naast wijsheden uit het oosten omvat de training ook elementen uit de psychologie. Ik licht één deel van het programma toe: gedachten zijn geen feiten. Veel mensen weten niet hoe gedachten ontstaan in het brein, terwijl negatieve gedachten je enorm kunnen blokkeren. Negatieve gedachten hebben we omdat het een overlevingsmechanisme is. In de oertijd moesten we constant op onze hoede zijn voor bijvoorbeeld wilde dieren die ons konden aanvallen. Dit mechanisme is nog steeds in ons brein aanwezig.

Gelukkig kun je negatieve gedachten beïnvloeden. Als je bewust ervaart wat het met je doet, zowel fysiek als emotioneel, kun je voelen, helen én veranderen. Zo kun je enorme blokkades opheffen. Je kan dus pas iets veranderen aan een situatie of gevoel als je je daar bewust van bent. Overtuigingen spelen vaak een belangrijke rol in dit proces.

Een voorbeeld: je krijgt een overtuiging mee vanuit je jeugd en die zet zich vast als een blinde vlek. Ik ben zelf opgegroeid met de overtuiging: als je gelukkig wordt, ga je dood. Geen kleinigheid, zo’n overtuiging! Zo durfde ik als kind niet echt te genieten totdat deze onbewuste blokkade op mijn 40e tijdens de opleiding NLP naar boven kwam drijven.

Vanaf dat moment kon ik die blokkade omzetten naar een nieuwe positieve overtuiging. Daardoor heb ik mijn geluksgevoel enorm kunnen vergroten. Dit voorbeeld illustreert hoe belangrijk het is om negatieve overtuigingen boven water te krijgen. Uit positieve psychologie valt dus nog veel winst te behalen. MBSR helpt je daarbij.

Bekijk de video: het effect van mindfulness-meditatie op depressie.

Wil je ook op een relatief eenvoudige manier mediteren, zodat je het in je dagelijkse leven kunt toepassen. Neem dan contact op met Patricia Lie van Le Dauphine.