Prefrontale cortex: vergroot je geluksgevoel

prefrontale cortex

De prefrontale cortex bevindt zich in het voorste deel van ons brein boven onze ogen. Maar wat kan je ermee? Kun je het ook trainen en wat levert je dat op. En hoe verhoudt dit deel in de hersenen zich tot stress en angst? Le Dauphine licht in deze blog een tipje van de sluier op.

Wat is de functie van de prefrontale cortex

De prefrontale cortex is het gebied in je brein dat is betrokken bij cognitieve functies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan denkfuncties, zoals plannen en organiseren. Aan de linkerkant bevinden zich de positieve emoties en rechts zitten de negatieve emoties. We hebben ze allebei nodig, simpelweg omdat we het één niet zonder het ander kunnen onderscheiden.

Meditatie beïnvloedt de prefrontale cortex

Tijdens het mediteren activeer je voornamelijk het linkerdeel waar de positieve emoties zitten. Door te mediteren stimuleer je dus het positieve deel van je brein: je liefde, compassie, geluk en alle andere positieve gevoelens. En ja, daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De boeddhistische monnik Matthieu Ricard bijvoorbeeld, was zelf testpersoon van zijn eigen onderzoek.

Deze Franstalige microbioloog kwam in India in aanraking met het boeddhisme. Daar was hij zo van onder de indruk dat hij monnik is geworden. En dat word je niet zomaar. Zo heeft hij 3 jaar lang alleen in een grot gebivakkeerd om te mediteren. Voor de wetenschap was dit een uitgelezen kans om onderzoek doen naar de functie van de prefrontale cortex.

Bekijk de video: Happiest Man In The World – Matthieu Ricard.

Vergroot je geluksgevoel

Ricard werd volgeplakt met “plakkers”, zodat wetenschappers zijn hersenactiviteiten konden observeren. Ze hebben zelfs een pistool afgeschoten om hem te laten schrikken tijdens het mediteren. Wij zouden bij wijze van spreken door het plafond springen van de schrik, maar Ricard raakte er niet door van slag.

Ricard registreerde het voorval wel, maar kon er “gewoon” naar kijken. Sindsdien hebben ze hem bestempeld als de gelukkigste mens op aarde. Daar kan hij zelf wel om lachen, maar het feit blijft dat zijn geluksgevoel heel groot is. Je kunt je prefrontale cortex dus zodanig stimuleren dat het je geluksgevoel vergroot. En wie wil dat nou niet?

Wil je weten hoe je met een MBSR-training je geluksgevoel kunt vergroten, neem dan contact op met Patricia Lie van Le Dauphine.