Telomeren zitten in alle cellen van je lichaam. Maar wat doen ze daar, en wat is het verband tussen deze stukjes DNA en stress? Le Dauphine licht in deze blog een tipje van de sluier op.
Wat zijn telomeren
Telomeren zijn zogenaamde “beschermdopjes” die zich aan het einde van je chromosomen bevinden. Deze stukjes repeterende DNA beschermen je cellen tegen beschadiging. Je kunt ze vergelijken met het beschermlaagje om het uiteinde van je schoenveters. En dat zit er niet voor niets. Laat het “dopje” los, dan gaat je veter rafelen. Bij telomeren werkt dat net zo.
Kortom, bij iedere celdeling worden je chromosoomuiteinden ietsje korter. Hou daarbij de schoenveter voor ogen die aan het eind een beetje gaat rafelen. De vraag is of we dit slijtageproces kunnen afremmen. Het antwoord is ja: telomeren kunnen zich zelfs verlengen. Niet met medicijnen, want dan verhoog je het risico op kanker, maar wel op een biologische manier.
Meditatie
Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stress een belangrijke rol speelt in de snelheid waarin telomeren verkorten. Het goede nieuws is dat je zelf het tij kunt keren. Hoe? Meditatie is het antwoord, en dat hoef je niet alleen te doen. Door het volgen van een MBSR-training leer je hoe je dit proces gunstig kunt beïnvloeden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat mindfulness een bijdrage levert aan het verjongingsproces en het verhogen van je immuunsysteem.
De Amerikaanse microbioloog Elizabeth Blackburn kreeg de L’Oréal-Unescoprijs voor “de ontdekking van de aard en het behoud van chromosoomuiteinden en hun rol bij kanker en veroudering”. In deze video geeft Blackburn samen met Elissa Epel een heldere beschrijving van de werking van dit proces. Bekijk de video: The telomere effect.
Wil je meer weten over hoe je met mediteren stress kunt verminderen en daardoor invloed kunt uitoefenen op het verouderingsproces van je lichaam, neem dan contact op met Patricia Lie van Le Dauphine.