Mindfulness: wat betekent het eigenlijk?

mindfulness

Iedereen is wel bekend met het begrip mindfulness, maar wat betekent het eigenlijk en waar komt het vandaan? En waarom is het zo goed voor je? Le Dauphine licht in deze blog een tipje van de sluier op.

Wat is mindfulness

Le Dauphine onderschrijft de definitie van mindfulness, verwoord door de grondlegger van de achtweekse training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), Jon Kabat-Zinn:

“Mindfulness is awareness that arises through paying attention, on purpose, in the present moment, non-judgementally, in the service of self-understanding and wisdom.”

Mindfulness draait dus om bewustzijn. Vooral de oefeningen die je bewustzijn vergroten, zijn een enorme aanwinst. Uit ervaring weet ik wat negatieve gedachten met je doen, zowel fysiek als emotioneel. Pas als je je daarvan bewust bent, kun je voelen, helen én veranderen.

Waar komt mindfulness vandaan

Mindfulness komt uit het boeddhisme en verwijst naar eeuwenoude wijsheden en tradities. Zo’n 30 jaar geleden vertaalde Jon Kabat-Zinn deze oosterse inzichten in een hedendaags trainingsprogramma. Vanaf dat moment is het wereldwijd omarmd en breed in de gezondheidszorg geïntroduceerd.

Waarom mindfulness

Veel mensen weten niet hoe negatieve gedachten ontstaan, ondanks dat ze je enorm kunnen blokkeren. Als je bewust ervaart wat die gedachten met je doen, zowel fysiek als emotioneel, kun je voelen, helen én veranderen. Op die manier kun je enorme blokkades opheffen. Je kan dus pas iets veranderen aan een situatie of gevoel als je je daar bewust van bent.

Door mindfulness te beoefenen, leer je dat alles wat zich aandient, inclusief negatieve gedachtes, er zijn om te onderzoeken. Wat doet dit met je, waar voel je het en hoe voelt het? Door er bewust met aandacht naar toe te gaan, ontstaat er ruimte, kun je het een plek geven en helen. We hebben tegenstellingen nodig. Zonder dag geen nacht.

Overtuigingen spelen vaak een grote rol bij een blokkade. Je kan bijvoorbeeld in je jeugd een overtuiging meekrijgen, die zich vervolgens vastzet als een blinde vlek. En die kan je onbewust dwarszitten. Daarom is het zo belangrijk om die boven water te krijgen. Een training mindfulness kan je daarbij helpen.

Klik voor meer informatie op: MBSR-training mindfulness.

Wetenschappelijke onderzoeken

Als 1e categorie gecertificeerd MBSR-trainer en MBE-docent besteed ik ook aandacht aan de wetenschappelijke onderzoeken achter meditatie en wat er precies in je brein gebeurt. Ik vind het belangrijk dat mensen weten waarvoor ze het doen. Voor mensen uit het bedrijfsleven, zoals it-ers, wetenschappers en techneuten is dat vaak een extra motivator. Ook en misschien wel juist als ze weerstand ervaren.

Wil je op een relatief eenvoudige manier mediteren, zodat je het in je dagelijkse leven kunt toepassen. Neem dan contact op met Patricia Lie van Le Dauphine.