Do-In Yoga online op zondagmorgen

Do-In Yoga online

Het is zondagmorgen en je hebt het rijk alleen. Tijd om jezelf eens lekker te verwennen met een training Do-In Yoga online en daarvoor hoef je de deur niet uit. Met deze vorm van yoga geef je jezelf een energieboost. En dat kan allemaal online via Zoom.

Do-In Yoga online

De zondag is voor velen de dag om eens goed voor jezelf te zorgen en dat loont. Zodra je van je yogamat stapt, voel je je energieker en fitter voor de rest van de dag. Herhaal daarom de oefeningen gerust nog een keer in de middag of avond. Kun je een keer niet live meedoen: niet getreurd, want de opname van de online les staat een maand op de website . Zo hoef je niets te missen van je favoriete les Do-In Yoga online.

Oefeningen Do-In Yoga online

Tijdens de Do-In Yoga online lessen behandelt Patricia Lie, de Shen-cyclus en de Ko-cyclus: een serie oefeningen afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde. In begrijpelijke taal legt Patricia uit wat de oefeningen voor je doen. Vandaag zijn we een tikkeltje tegendraads. Dat wil zeggen, dat we de volgorde van de Ko-cyclus aanhouden.

De Ko-cyclus

De Ko-cyclus is een oefenserie in tegengestelde richting van de orgaanklok. Met deze serie oefeningen houdt het ene element het andere element als het ware in toom. Zo blijf je in balans. Kort gezegd werkt het zo:

  • water tempert vuur
  • vuur tempert metaal
  • metaal tempert hout
  • hout tempert aarde
  • aarde tempert water

Aarde: maag- en miltstrekkingen

We beginnen dus linksom, tegen de klok in. Liggend op je zij met je onderste arm als steun onder je hoofd, breng je eerst je bovenste been omhoog. Vervolgens pak je met je andere arm je enkel vast om je bovenste been naar achteren te strekken. Je kijkt naar achteren en je ademt goed in en uit. Je maakt zogezegd een boog van je lichaam. In deze liggende houding strek je je maagmeridiaan.

Na de liggende maag- en miltstrekking zoeken we maag-36 op: een drukpunt dat ook bij de maagmeridiaan hoort. Het zit drie duimbreedtes onder de onderrand van je knieschijf en een duimbreedte vanaf het scheenbeen naar de buitenzijde toe. Je pakt dit drukpunt mee tijdens de rugrol: een oefening die Patricia in elke les meeneemt. En dat doet zij niet zonder reden. Door maag-36 vast te houden wanneer je over je rug rolt, sla je twee vliegen in één klap.

Noot: maag-36 wordt afgeraden als je zwanger bent. Het brengt de energie zo sterk in beweging dat het de bevalling zou kunnen inleiden.

Water: blaas- en nierstrekkingen

Vervolgens gaan we naar de zittende blaas- en nierstrekking. In deze houding strek je je benen goed weg. Je brengt je neus naar de knieën en ontspant je ellebogen en schouders. Het scharnierpunt zit bij je heupen, dus je plakt je buik tegen je bovenbenen aan. Met oefeningen uit het waterelement kan je een overdaad aan vuur afremmen die tot uiting komt in bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angstgevoelens of zelfs manische perioden.

Vuur: strekkingen voor het hart

We schakelen langzaam over naar de drievoudige verwarmer: een strekking die goed is voor het hart. Eerst kom je in kleermakerszit. Daarna breng je je armen kruislings voor je lichaam en je laat je vervolgens na een uitademing naar de grond zakken. In deze houding laat je je armen gekruist rusten op je benen. Adem een paar keer goed in en uit en wissel dan van kant. Je wisselt dus van been en je kruist je armen andersom. Deze oefening is ook goed voor de spijsvertering.

Metaal: long- en dikkedarmstrekkingen

Ben je humeurig, prikkelbaar of depressief of heb je last van futloosheid? Zo ja, dan heb je mogelijk een overdaad aan hout. Met oefeningen uit het element metaal kan je de werking van het houtelement afremmen. We schakelen dus over naar metaal: zittend op je onderbenen strek je je handen weg naar voren. Vervolgens draai je cirkels met platte handpalmen en gestrekte vingers. Met deze strekkingen houd je dus het element hout in balans.

Hout: lever- en galblaas meridiaan

Van metaal gaan we over naar hout. Zittend in een spreidstand maken we onze voeten actief. Door je zitbotjes goed naar achteren te plaatsen, corrigeer je eventueel je rug. Langzaam strekt je een arm weg naar een zijkant. Daarbij voel je een strekking van je flanken: de lever- en galblaas meridiaan. Wissel dan van kant. Met oefeningen uit het houtelement kan je een overdaad aan aarde afremmen die tot uiting komt in bijvoorbeeld een suf gevoel en niet helder kunnen denken.

Ter afsluiting maak je een staande maag- en miltstrekking. En daarmee is de cirkel van de Ko-cyclus rond.

Do-In Yoga online vanuit Ibiza en Renesse

Wist je dat Patricia Lie regelmatig retraites geeft op bijzondere locaties? Wil je daar meer over weten, ga dan naar retraite Ibiza en retraite Renesse.

De in deze blog behandelde oefeningen zijn slechts een greep uit de Do-In Yoga online lessen van Le Dauphine. En die zijn allesbehalve saai. Sterker, met haar Do-In Yoga lessen neemt Patricia je mee over de hele wereld. Je checkt simpelweg in via een videoverbinding en je volgt een les vanuit bijvoorbeeld Ibiza. Een bijzondere ervaring, waarvoor je gewoon thuis kunt blijven.